Riktig hundemat

Hva som er den beste hundematen har vært diskutert i generasjoner og kommer sikkert til å bli det også i fremtiden. Mange påberoper seg riktig svar – også vi – men vi tror du som hundeeier evner å vite hva som er det rette valget for akkurat din hund.

Tar vi utgangspunkt i at hundens forfedre stammer fra ulv, er hunden et rovdyr. Rovdyr er tilpasset en diett hovedsakelig bestående av lettfordøyelig animalsk føde. Hvis hunden får velge selv, er førstevalget fremdeles det samme som hos forfedrene – innvoller, kjøtt og mage fra byttedyr. Dette er rik på proteiner, fett og andre viktige næringsstoffer, direkte fra naturen. De samme råvarene finner du i VOM-serien. Forskning* viser at hunder foretrekker hundemat med høyt fettinnhold og ca en tredjedel av energien fra protein (25-35%) hvis de får velge selv.

* Geometric analyses of maconutrient selection in breed of the domestic dog, Canis lupus familiaris. Adrian K. Hewson-Hughes et.al. 2012.

VOM og hundemat logo

En hund er en hund

VOM våger å kalle en spade for en spade – en hund er en hund uansett om den er stor eller liten, sort eller hvit. Selv om vi mennesker har avlet frem hunder i alle fasonger er den fysiologisk sett fortsatt det samme rovdyret på innsiden.
Det finnes hundemat i alle variasjoner og former, enten du har stor hund, rasehund, frisk hund, syk hund eller jakthund. Vi tør å stille spørsmålet – er dette virkelig nødvendig og alltid til hundens beste?

Alle hunder behøver og fortjener næringsrik kost året rundt. Vi mener at dersom du gir hunden VOM hver dag legger du til rette for et langt og sunt liv, uavhengig om det er en selskapshund, utstillingshund eller en hardtarbeidende sledehund

Hundens naturlige behov for næringsstoffer

Fra naturens side er hunden som sin fetter ulven ett rovdyr– en jeger og kjøtteter. Fysiologisk sett er den tilpasset et kosthold bestående av animalsk fett og protein. Karbohydrater inngår ikke, eller i svært liten grad, i dens kosthold.

Hundens fordøyelsessystem har i likhet med andre kjøttetere typiske trekk som er beregnet på dens naturlige diett. Det er tilpasset fordøyelse av energirik mat, og som for andre rovdyr har hunden også stor magesekk, fordi det kan gå lenge mellom hvert gang et bytte er felt.

Tannsettet til hunden har store hjørnetenner og spisse jeksler for å klare å kutte store kjøttbiter og knuse bein.

Hunden har ikke amylase i spyttet. Amylase bryter ned karbohydratene i maten til mindre molekyler. Dyr som er tilpasset vegetarisk kost har amylase i spyttet slik at nedbrytning av karbohydrater kan starte tidlig.

Absorbsjon av næringsstoffer gjennom tarmveggen skjer i tynntarmen. Tykktarmen er kort og har liten grad av fermenteringsaktivitet. Mikroflora i tykktarmen vil forsyne seg av næringsstoffer som er til overs, men nedbrytningsgraden av fiber er lav.

Hunden utnytter fett som energikilde svært godt og er også tilpasset en proteinrik diett.

Likevel er det meste av hundefôr på markedet i dag basert på korn, som er svært rikt på karbohydrater i form av stivelse og fiber. Tradisjonell hundemat inneholder ofte moderate mengder fett, og både vegetabilske og animalske proteinkilder benyttes. Hundemat er også ofte kraftig prosessert. Vom og Hundemat er svært rik på protein og fett, og alt kommer fra animalske råvarer.

Fett er bra

En normalvektig hund har 50 ganger mer kalorier lagret på kroppen som fett enn som karbohydrat. Fett er derfor en overlegen brennstoffkilde og for aktive hunder er fett avgjørende for ytelsen. Men hva med den rolige hunden? Fett inneholder mer kalorier enn karbohydrater, men må like fullt lagres som fett dersom det ikke forbrennes. Denne omdanningen skjer i leveren. En stivelsesrik kost gir mer ustabilt blodsukker og lavere metthetsfølelse. Erfaring tilsier at hunder ikke blir mer overvektig av råfôring.

Riktige proteiner - solide byggeklosser

Dyreceller likner hverandre og har en annen sammensetning enn planteceller. Protein fra dyreriket har dermed en aminosyresammensetning som er mer lik den hunden trenger. Hunden kan omdanne mange aminosyrer, men ikke de såkalte essensielle aminosyrene. Det er derfor viktig at disse finnes i kosten. Dette er kroppens byggeklosser og inngår i bl.a hud, hår, muskler, organer, hormoner, enzymer og blod. Et planteprotein som har for lite av en essensiell aminosyre er en ubrukelig byggekloss.

Hva sier veterinæren?

Det finnes masse god hundemat og det finnes også mye mindre bra hundemat. Vi er overbevist om at du klarer å velge hva som er riktig for din hund og for deg. En kombinasjon av rått og tørt fôr har vist seg å være gunstig for både hund og eier. Dersom du skulle ønske å dykke litt dypere ned i matfatet vil vi anbefale en del nøytrale kilder og forskningsrapporter som vi mener gir et reflekterende bilde av riktig hundefôr.

Vanlige spørsmål

Råfôr må ikke forveksles med våtfôr.

Mens råfôr er ferskvare er våtfôr en fellesbetegnelse for kokt og prosessert hundemat hvor mange næringsstoffer dessverre har gått tapt i kokeprosessen. Våtfôr tilsettes ofte korn og er relativt rik på stivelse.

Vom og Hundemat er animalsk ferskvare som fryses umiddelbart etter produksjon. På den måten klarer vi å beholde det høye næringsinnholdet.

Alle blandingene våre egner seg ypperlig som tilleggsfôr. Vi har også flere blandinger som er fullfôr. Du kan gjerne blande VOM med tørrfôr i det mengdeforholdet du ønsker og som er riktig for din hund.

Om du ønsker å bytte fra tørrfôr til VOM skal du vite at de fleste hunder klarer denne overgangen fint. Vi anbefaler generelt et gradvis skifte som ved alle andre endringer i fôr. Start med en mindre mengde i hundens eksisterende fôr og øk gradvis mengde VOM.

Vom og Hundemat skiller seg fra tørrfôr ved at det inneholder mer vann (naturlig, ikke tilsatt) og mer fett. VOM serien inneholder kun protein av animalsk opprinnelse og ingen karbohydrater (unntak DIGESTIVE og VOM Hunt). Protein-nivået i VOM serien, når man regner % av omsettelig energi, ligger på det samme nivået som i tørrfôr (24-32%).

Når du blander tørrfôr med VOM serien vil det totale innholdet av fett bli høyere på bekostning av karbohydrater og proteinkvaliteten vil øke.

Når det gjelder mineral- og vitamininnholdet i VOM serien skiller ikke dette seg særlig fra tørrfôr, og verdiene forskyves lite ved blanding av tørrfôr.

Les mer om hver enkelt blanding her

Du finner ingen fôringstabell på våre produkter. Årsaken er at det vil være umulig å lage en tabell som tar hensyn til de mange og sammensatte faktorene som til slutt bestemmer hvor mye mat akkurat din hund trenger daglig. Behovet til hunder varierer ikke bare med rase, kjønn, alder, miljø, stress- og aktivitetsnivå, men det er også store individuelle forskjeller. Studier på hvilestoffskiftet hos mennesker viser at én person kan ha opp mot dobbelt så høyt energibehov som en annen person ved like betingelser.

Veiledende mengde ved fullfôring er ca 2% av hundens normalvekt daglig. Har du en hund på rundt 20 kg vil dette utgjøre omtrent 400 g.

Regnestykket ser slik ut: 20 kg x 2% = 40/100 = 0,4 kg = 400 gram

Dette er svært teoretisk og basert på et gjennomsnittlig energibehov. Derfor er det viktig at du prøver deg frem og justerer mengden etterhvert. Undersøk hvordan din rase eller blanding optimalt sett skal se ut – kjenn og se på hunden. Hunden skal holdes normalt slank og man skal lett kunne kjenne ribbein.

Gi gjerne hunden mat mer enn en gang daglig ved å dele dagsrasjonen i to, f.eks. morgen og kveld. For mange hunder kan en stor mengde mat om gangen gi dårligere opptak av næringsstoffer.

Den vanligste formen for urinstein er struvite (80%) hvor magnesium danner krystaller som vandrer nedover urinlederen og som kan vokse seg store i urinblæren. Urinstein er svært smertefullt og kan gi alvorlige komplikasjoner om tømming av urin stopper helt opp. Struvite kan kun dannes ved pH 6,6 eller høyere, men vil løses opp om urinen er surere. Typisk for kjøttetende dyr ligger pH i urinen rundt 6 og urinstein av typen struvite vil ikke kunne dannes selv om kosten inneholder betydelige mengder magnesium. Vom og Hundemat er ikke tilsatt noe ekstra magnesium. Det naturlige nivået varierer fra 200-300mg/kg Mg i ren storfevom til 350-450mg/kg Mg i de øvrige produktene.

Vom og Hundemat fører ikke noe spesialtilpasset fôr for hunder med urinstein, men gir du hunden din VOM serien vil pH i urinen være så lav (under 6,6) at struvite ikke dannes.

Mange lurer på om det er nødvendig å tilsette noe i VOM serien for at hunden skal få i seg alle næringsstoffene den trenger. De vanligste spørsmålene dreier seg om olje, vitaminer og mineraler. VOM serien er rik på fettsyrer, også de essensielle omega-3 (laks) og omega-6 (kylling) fettsyrene. Gir du en blanding uten laks er det hensiktsmessig med omega-3 tilskudd. Ved å tilsette en marin omega-3 olje vil hunden få det den trenger av de viktige DHA og EPA fettsyrene. 5ml pr 20 kg hund pr dag er nok. Fôrer du en blanding med laks er det ikke nødvendig å tilsette olje. Det er unødvendig å tilsette vegetabilske oljer.

Når det gjelder mineraler og vitaminer så er alle blandingene til Vom og Hundemat tilsatt en premiks som dekker hundens daglige behov i alle livsfaser. I tillegg er kjøtt (særlig lever) og bein rik på de fleste mineraler og vitaminer kroppen ikke selv klarer å produsere. Riktig nivå av kalsium og fosfor er spesielt viktig. Dette er det analysert og balansert for i Vom og Hundemat.

Forskning viser at det ikke er sammenheng mellom forhøyet vitamin- og mineral nivå i kosten og bedre helse, og derfor er det ingen grunn til å tilsette noe ekstra.

Tips til deg med hund

Om du gir hunden din tørrfôr bør du gi et fôr beregnet på aktive hunder (20% fett og 30% protein).
– Gi hunden mat mer enn en gang om dagen. Det er ikke bare å øke fôringsmengden. For mye mat på en gang gir dårligere opptak. Det kan være hensiktsmessig å dele opp dagsrasjonen i to.

– Tilsett minimalt med vann i maten. Mye vann i maten gir økt volum og lavere energitetthet.

– Er hunden din overvektig er det bare en ting som gjelder og det er mindre mat. Er hunden tykk så får den rett og slett for mye energi i forhold til behovet. Vår anbefaling er å gi hunden rikelig med mosjon samt fôre med enten ACTIVE proteinrikt fullfôr eller DIGESTIVE.

Spørsmål om ernæring?