Riktig hundemat

Hva som er den beste hundematen har vært diskutert i generasjoner og kommer sikkert til å bli det også i fremtiden. Det er mange som påberoper seg det riktige svaret, også vi. Men vi vet at du som hunde-eier evner å vite hva som  er riktig for din hund og for deg.

Tar vi utgangspunkt i at hundens opphav stammer fra ulven så er en hund et rovdyr. Ulv og rovdyr spiser kjøtt. Hvis hunden selv kunne velge, ville dens førstevalg være det samme som dens forfedre. Den ville valgt magesekk, innvoller, kjøtt og lignende fra byttedyr – rik på nødvendige næringsstoffer rett fra naturen. De samme ingrediensene finner du i VOM serien. Forskning* viser at hunder foretrekker hundemat med høyt fettinnhold og ca en tredjedel av energien fra protein (25-35%) hvis de får velge selv.

* Geometric analyses of maconutrient selection in breed of the domestic dog, Canis lupus familiaris. Adrian K. Hewson-Hughes et.al. 2012.

VOM og hundemat logo

En hund er en hund

Vi tør å kalle en spade for en spade. En hund er en hund uansett om den er stor eller liten, sort eller hvit.

I dag finnes det hundemat i alle farger og fasonger, for store og små, friske og syke, jakthunder eller kosehunder. Vi tør å stille spørmålet – er dette virkelig nødvendig og er dette til hundens beste? Alle hunder trenger og fortjener næringsrik kost året rundt. Fôrer du med Vom og Hundemat hver dag legger du til rette for at hunden din får et langt og friskt liv, uavhengig om det er en jakthund, en helt vanlig turkamerat eller om den vises på utstillinger.

Hundens naturlige behov for næringsstoffer

Fra naturens side er hunden som sin fetter ulven ett rovdyr– en jeger og kjøtteter. Fysiologisk sett er den tilpasset et kosthold bestående av animalsk fett og protein. Karbohydrater inngår ikke, eller i svært liten grad, i dens kosthold.

Hundens fordøyelsessystem har i likhet med andre kjøttetere typiske trekk som er beregnet på dens naturlige diett. Det er tilpasset fordøyelse av energirik mat, og som for andre rovdyr har hunden også stor magesekk, fordi det kan gå lenge mellom hvert gang et bytte er felt.

Tannsettet til hunden har store hjørnetenner og spisse jeksler for å klare å kutte store kjøttbiter og knuse bein.

Hunden har ikke amylase i spyttet. Amylase bryter ned karbohydratene i maten til mindre molekyler. Dyr som er tilpasset vegetarisk kost har amylase i spyttet slik at nedbrytning av karbohydrater kan starte tidlig.

Absorbsjon av næringsstoffer gjennom tarmveggen skjer i tynntarmen. Tykktarmen er kort og har liten grad av fermenteringsaktivitet. Mikroflora i tykktarmen vil forsyne seg av næringsstoffer som er til overs, men nedbrytningsgraden av fiber er lav.

Hunden utnytter fett som energikilde svært godt og er også tilpasset en proteinrik diett.

Likevel er det meste av hundefôr på markedet i dag basert på korn, som er svært rikt på karbohydrater i form av stivelse og fiber. Tradisjonell hundemat inneholder ofte moderate mengder fett, og både vegetabilske og animalske proteinkilder benyttes. Hundemat er også ofte kraftig prosessert. Vom og Hundemat er svært rik på protein og fett, og alt kommer fra animalske råvarer.

Fett er bra

En normalvektig hund har 50 ganger mer kalorier lagret på kroppen som fett enn som karbohydrat. Fett er derfor en overlegen brennstoffkilde og for aktive hunder er fett avgjørende for ytelsen. Men hva med den rolige hunden? Fett inneholder mer kalorier enn karbohydrater, men må like fullt lagres som fett dersom det ikke forbrennes. Denne omdanningen skjer i leveren. En stivelsesrik kost gir mer ustabilt blodsukker og lavere metthetsfølelse. Erfaring tilsier at hunder ikke blir mer overvektig av råfôring.

Riktige proteiner - solide byggeklosser

Dyreceller likner hverandre og har en annen sammensetning enn planteceller. Protein fra dyreriket har dermed en aminosyresammensetning som er mer lik den hunden trenger. Hunden kan omdanne mange aminosyrer, men ikke de såkalte essensielle aminosyrene. Det er derfor viktig at disse finnes i kosten. Dette er kroppens byggeklosser og inngår i bl.a hud, hår, muskler, organer, hormoner, enzymer og blod. Et planteprotein som har for lite av en essensiell aminosyre er en ubrukelig byggekloss.

Hva sier veterinæren?

Det finnes masse god hundemat og det finnes også mye mindre bra hundemat. Vi er overbevist om at du klarer å velge hva som er riktig for din hund og for deg. En kombinasjon av rått og tørt fôr har vist seg å være gunstig for både hund og eier. Dersom du skulle ønske å dykke litt dypere ned i matfatet vil vi anbefale en del nøytrale kilder og forskningsrapporter som vi mener gir et reflekterende bilde av riktig hundefôr.

Vanlige spørsmål

Råfôr må ikke forveksles med våtfôr.

Mens råfôr er ferskvare er våtfôr en fellesbetegnelse for kokt og prosessert hundemat hvor mange næringsstoffer dessverre har gått tapt i kokeprosessen. Våtfôr tilsettes ofte korn og er relativt rik på stivelse.

Vom og Hundemat er animalsk ferskvare som fryses umiddelbart etter produksjon. På den måten klarer vi å beholde det høye næringsinnholdet.

Alle blandingene våre egner seg ypperlig som tilleggsfôr. Flere blandinger er også svært gode som fullfôr. Du kan gjerne blande VOM med tørrfôr i det mengdeforholdet du ønsker og som er riktig for din hund. Det kan være lurt å blande til hvert måltid fremfor å f.eks. gi tørrfôr til frokost og kjøtt til kvelds.

Om du ønsker å bytte fra tørrfôr til kjøtt skal du vite at de fleste hunder klarer denne overgangen fint. Ønsker du å bytte fra våtfôr til tørrfôr anbefaler vi at du tilvenner hunden gradvis ved å blande inn økende mengde tørrfôr i kjøttet for å unngå mageproblemer.

Vom og Hundemat skiller seg fra tørrfôr ved at det inneholder mer vann (naturlig, ikke tilsatt) og mer fett. VOM serien inneholder kun protein av animalsk opprinnelse og ingen karbohydrater (unntak DIGESTIVE). Protein-nivået i VOM serien, når man regner % av omsettelig energi, ligger på det samme nivået som i tørrfôr (24-32%).

Når du blander tørrfôr med VOM serien vil det totale innholdet av fett bli høyere på bekostning av karbohydrater og proteinkvaliteten vil øke.

Når det gjelder mineral- og vitamininnholdet i VOM serien skiller ikke dette seg særlig fra tørrfôr, og verdiene forskyves lite ved blanding av tørrfôr.

Du kan derfor trygt blande tørrfôr og Vom og Hundemat i det blandingsforholdet du ønsker. Det kan være lurt å blande til hvert måltid fremfor å f.eks. gi mer tørrfôr til frokost og mer VOM til kvelds.

Les mer om hver enkelt blanding her

Du vil ikke finne noen fôringstabell på våre produkter. Dette skyldes ganske enkelt at det er umulig å lage en tabell som gir deg svar på nøyaktig hvor mye mat akkurat din hund trenger hver dag. Energibehovet varierer ikke bare med rase, alder, kjønn størrelse, miljø stress- og aktivitetsnivå, men det er også individuelle forskjeller. Studier på hvilestoffskiftet til mennesker viser at ved like betingelser kan en person ha så mye som dobbelt så høyt energibehov som en annen person.

Veiledende fôringsmengde ved fullfôring er ca 2 % av hundens vekt pr. dag. Har du en hund på ca 20 kg så vil dagsrasjonen utgjøre ca 400 gram.  Det er derfor viktig at du prøver deg frem til hvor mye mat din hund trenger og justere mengden etter hundens alder og aktivitetsnivå. Har hunden din varierende aktivitetsnivå må du justere fôringsmengden etter dette. Energibehovet til hunden din er ikke konstant. Hunden skal holdes slank. Du skal lett kunne kjenne ribben.

Gi hunden mat mer enn en gang om dagen. Det kan være hensiktsmessig å dele opp dagsrasjonen i to. Det er ikke bare å øke fôringsmengden. For mye mat på en gang gir dårligere opptak av næringsstoffer.

Den vanligste formen for urinstein er struvite (80%) hvor magnesium danner krystaller som vandrer nedover urinlederen og som kan vokse seg store i urinblæren. Urinstein er svært smertefullt og kan gi alvorlige komplikasjoner om tømming av urin stopper helt opp. Struvite kan kun dannes ved pH 6,6 eller høyere, men vil løses opp om urinen er surere. Typisk for kjøttetende dyr ligger pH i urinen rundt 6 og urinstein av typen struvite vil ikke kunne dannes selv om kosten inneholder betydelige mengder magnesium. Vom og Hundemat er ikke tilsatt noe ekstra magnesium. Det naturlige nivået varierer fra 200-300mg/kg Mg i ren storfevom til 350-450mg/kg Mg i de øvrige produktene.

Vom og Hundemat fører ikke noe spesialtilpasset fôr for hunder med urinstein, men gir du hunden din VOM serien vil pH i urinen være så lav (under 6,6) at struvite ikke dannes.

Mange lurer på om det er nødvendig å tilsette noe i VOM serien for at hunden skal få i seg alle næringsstoffene den trenger. De vanligste spørsmålene dreier seg om olje, vitaminer og mineraler. VOM serien er rik på fettsyrer, også de essensielle omega-3 (laks) og omega-6 (kylling) fettsyrene. Gir du en blanding uten laks er det hensiktsmessig med omega-3 tilskudd. Ved å tilsette en marin omega-3 olje vil hunden få det den trenger av de viktige DHA og EPA fettsyrene. 5ml pr 20 kg hund pr dag er nok. Fôrer du en blanding med laks er det ikke nødvendig å tilsette olje. Det er unødvendig å tilsette vegetabilske oljer.

Når det gjelder mineraler og vitaminer så er alle blandingene til Vom og Hundemat tilsatt en premiks som dekker hundens daglige behov i alle livsfaser. I tillegg er kjøtt (særlig lever) og bein rik på de fleste mineraler og vitaminer kroppen ikke selv klarer å produsere. Riktig nivå av kalsium og fosfor er spesielt viktig. Dette er det analysert og balansert for i Vom og Hundemat.

Forskning viser at det ikke er sammenheng mellom forhøyet vitamin- og mineral nivå i kosten og bedre helse, og derfor er det ingen grunn til å tilsette noe ekstra.

Tips til deg med hund

Om du gir hunden din tørrfôr bør du gi et fôr beregnet på aktive hunder (20% fett og 30% protein).
– Gi hunden mat mer enn en gang om dagen. Det er ikke bare å øke fôringsmengden. For mye mat på en gang gir dårligere opptak. Det kan være hensiktsmessig å dele opp dagsrasjonen i to.

– Tilsett minimalt med vann i maten. Mye vann i maten gir økt volum og lavere energitetthet.

– Er hunden din overvektig er det bare en ting som gjelder og det er mindre mat. Er hunden tykk så får den rett og slett for mye energi i forhold til behovet. Vår anbefaling er å gi hunden rikelig med mosjon samt fôre med enten ACTIVE proteinrikt fullfôr eller DIGESTIVE.

Spørsmål om ernæring?