Fôring og fôringsmengde kan være vanskelig og overveldende for en ny valpeeier. Det er en jungel av tips og råd, og det er mye å tenke på når man skaffer seg en ny firbeint følgesvenn. I denne artikkelen har vi samlet så mye som mulig av kunnskapen vi mener man trenger ved fôring av valpen sin.

Rå hundemat - det naturlige valget!

Gjennom tusenvis av år har hundens forfedre tilpasset seg et liv på leting etter byttedyr og åtsler. Til tross for at vi mennesker har avlet på hunder med et flott utseende og gode bruksegenskaper, har vi aldri avlet med intensjon om å endre på hundens innside. Derfor vil lett fordøyelige animalske føde som hundens forfedre har tilpasset seg via naturen, fortsatt gi det beste grunnlaget for et sunt og aktivt hundeliv.

Rå hundemat er naturlig og næringsrikt, og tas lett opp i hundens kropp. Råvarene er lite bearbeidet, og næringsstoffene er derfor i sin naturlige struktur og enkelt for kroppen å gjenkjenne og benytte som energi og byggeklosser. 

VOM PUPPY er utviklet som et fullfôr, og tar spesielt hensyn til valpens utvikling og behov for næringsstoffer. Blandingen er laget av kylling, storfevom, laks, egg og okselever. Laks er kilde til omega-3 fettsyrene DHA og EPA. Disse fettsyrene er spesielt viktige for valpens utvikling av hjerne, syn, immunforsvar og nervesystem. Kylling er en god kilde til protein av høy kvalitet, og okselever er rikt på vitaminer og mineraler. I VOM PUPPY og alle våre fullfôr vil bein og brusk fra kylling være en naturlig og næringsrik del av fôret. Bein er en god kilde til mineraler som eksempelvis kalsium og fosfor, og brusk er kilde til glukosamin og kondroitin som blant annet bidrar til sunne ledd. 

Foto: Erik Hetland

Foto Marianne M. Myrstad

Råfôring av valpen

VOM Puppy kan introduseres valpen allerede fra 3-4 ukers alder. Vårt tips når man tilvenner svært små valper til fast føde er å blande opp maten med litt vann for å få en suppe-blanding. For de aller minste valpene kan det også være hensiktsmessig å blande sammen fôret til en jevnere blanding i en mixmaster/blender. Vi anbefaler at man ikke fjerner bein eller brusk før servering, da dette vil påvirke det balanserte innholdet av kalsium og fosfor i fôret. 

Dersom valpen har fått VOM PUPPY hos oppdretter kan man fortsette å fôre med dette direkte etter levering. Ønsker du å gå over til VOM PUPPY fra annet valpefôr anbefaler vi en gradvis overgang. Gi små mengder av gangen over en periode på ca. 1-2 uker, for å forsikre deg om at overgangen går fint. 

Under oppveksten er det naturlig at valpen har perioder med både fast og løs avføring. Mange nye inntrykk og opplevelser kan påvirke kroppen og hvordan valpens avføring ser ut. At valpen får mindre, fastere og tørrere avføring på VOM PUPPY er helt normalt. Det skyldes at opptaket av fôret er høyt, og at valpen nyttiggjør seg godt av alle næringsstoffene. 

Råd og tips om fôringsmengde

Hver eneste valp er forskjellig, og selv to valper fra samme kull vil kunne trenge ulik mengde fôr hver dag. Valpens energibehov avhenger av flere faktorer, som blant annet rase, alder, størrelse, stress og aktivitetsnivå.

Vår veiledende fôringsmengde av VOM PUPPY er 4-5% av valpens kroppsvekt daglig ved fullfôring. Dette er en generell og teoretisk mengde, basert på et gjennomsnittlig energibehov. Det er derfor viktig å prøve seg frem og justere mengden gjennom hele vekstfasen. Dersom valpen blir utsatt for miljøberikelser, mentale stimuli eller er veldig aktiv vil den trolig trenge mer fôr.

Når valpen begynner å nærme seg halvveis i vekstfasen vil det ofte være hensiktsmessig å justere ned mengden til ca. 3,5% av valpens kroppsvekt daglig. Når valpen nærmer seg ferdig utvokst kan man gradvis trappe ned til ca. 2% av hundens kroppsvekt daglig, som er vår veiledende fôringsmengde for voksne hunder.

Antall måltider en valp vil ha behov for i løpet av en dag vil variere. Måltidene bør fordeles jevnt utover dagen. Vi anbefaler tre til fire måltider per dag frem til valpen er rundt 3-4 måneder gammel. Deretter kan man gradvis trappe ned til tre ganger om dagen. Når valpen begynner å nærme seg ett år kan den få to måltider om dagen.

Hygiene - håndtering av rått hundefôr

Alle våre fôr, inkludert VOM PUPPY, er laget av rå, animalske råvarer. Du kan derfor håndtere VOM på samme måte som du ville håndtert en rå kyllingfilet. Bruk de samme hygieneregler som du ville benyttet på eget kjøkken: 

  • Produktene skal oppbevares i fryser, og tines i en egnet beholder i kjøleskap. Dette er viktig for å opprettholde den gode kvaliteten frem til servering. Hovedsakelig vil produktet ha en holdbarhet på 2-3 dager i kjøleskap. 
  • Bruk egne redskaper som kniv og skjærefjøl, og vask både hender, utstyr og matskålen godt etter bruk. 

Overgangen fra valpefôr til voksenfôr

Vår anbefaling er at valpen hovedsakelig får VOM PUPPY frem til den er ferdig utvokst, og gammel nok til å starte en overgang til voksenfôr. Vårt valpefôr er spesielt utviklet valper i vekst, og tar hensyn til valpens utvikling og behov for næringsstoffer. Det er derimot mulig å benytte våre andre blandinger av og til for å skape en variasjon i smak.

Når valpen nærmer seg ferdig utvokst, kan den starte overgangen til et VOM voksenfôr. Som en tommelfingerregel kan man starte med et voksenfôr når valpen er ett år, men små raser kan også være ferdig utvokst tidligere og store raser kan vokse helt frem til de er 24 måneder. Så dette er med andre ord avhengig av hvilken rase du har. 

Vi har et forenklet produktutvalg med både fullfôr og tilleggsfôr i ulike forpakninger til voksen hund. Disse blandingene passer for de fleste hunder uavhengig av rase, størrelse og aktivitetsnivå. Les mer om de ulike produktene våre her https://vomoghundemat.no/produkter/