Er grunnlaget lagt for at jakthunden din skal prestere under jakta? Det er mange faktorer som spiller inn for at hunden skal kunne yte sitt beste. I denne artikkelen skal vi fortelle deg hvorfor fôring er en nødvendig del av dette puslespillet og hvordan du konkret kan gjøre hunden din bedre i årene fremover.
Fôring har enorm påvirkning på hvordan hunden din presterer, og like viktig for hvor godt den restituerer seg. Det tilfører ikke bare energi, men også byggeklosser som fett, protein, vitaminer og mineraler.

Protein regnes som selve kongen blant næringsstoffene, og det er ikke uten grunn. Det er protein som står bak alle kroppens strukturer og det har en avgjørende rolle når vev som muskler, sener, hud og pels skal lages og vedlikeholdes.

Et protein er ikke bare et protein – kvalitet er vel så viktig som mengde. Vi mener at rått kjøtt og innmat er det soleklare førstevalget. Årsaken er at proteiner fra dyreriket har en sammensetning av aminosyrer som ligner det vevet hunden selv skal lage. Dette spiller tilbake på hvordan proteiner grunnleggende sett er satt sammen.

Proteiner er lange kjeder av aminosyrer, og det finnes 22 ulike. Disse settes sammen i ulike kombinasjoner og danner det enorme antall typer protein som finnes i kroppen. 10 av de 22 aminosyrene er essensielle aminosyrer. Dette er aminosyrer hunden ikke kan lage selv, og de må derfor tilføres i sin helhet fra fôret.

Riktig tilførsel av de essensielle aminosyrene

Kjøtt og innmat gir en naturlig og riktig tilførsel av de essensielle aminosyrene. Som igjen gjør at hunden kan bygge og vedlikeholde kroppen sin. Proteiner i kroppen skiftes ut hele tiden, særlig når hunden er under fysisk trening eller jakter, og disse må erstattes med proteiner fra fôret.

Rått kjøtt og innmat har ikke bare proteiner av beste kvalitet, men disse er også bevart i sin naturlige form ettersom fôret er skånsomt bearbeidet. Tøff prosessering kan gjøre kvaliteten av proteinet dårligere, og det reduserer utnyttelsen av både aminosyrer og andre viktige næringsstoffer. Rått kjøtt og innmat har derfor en svært høy fordøyelighet og opptak.

Naturen lager selv den beste maten, dette er et ubestridelig fakta når det gjelder oss mennesker. Vi anbefales hel og minst mulig prosessert mat, og vi i VOM mener våre hunder fortjener det samme.

Fett er den viktigste kilden til energi

Fett er den viktigste kilden til energi for muskelarbeid hos hund. Fett finnes i alle kroppens celler og vev, og for en jakthund er fett en velsmakende, energitett og stabil kilde til energi. Fett bærer i tillegg fettløselige vitaminer som A, D, E og K, og må til for at disse skal tas opp i kroppen. Det bidrar med livsviktige fettsyrer, deriblant de velkjente omega-3-fettsyrene EPA og DHA.

Essensielle flerumettede fettsyrer er svært utsatt for harskning. Harskning skjer når fettsyrene utsettes for luft, lys eller varme. Harskt fett er langt fra gunstige byggesteiner når kroppen skal fungere på topp. Våre produkter bearbeides varsomt med prosesser som kverning og frysing, på denne måten vil fettet i fôret ha høy kvalitet.

Jegere som fôrer med VOM opplever gjerne at hundene bygger mer muskler, har sterke tredeputer, bedre utholdenhet, taper seg mindre, skader seg sjeldnere og restituerer seg raskere. Man tenker ikke alltid på disse tingene, men det blir veldig synlig når man skifter fôr. Hunden trives og yter best på det den naturlig ble skapt for å spise.

VOM året rundt gjør hunden din til en god fettforbrenner. Fett er energitett og stabil kilde til energi, som gjør at hunden din kan løpe lengre, i lengre tid. Næringsrik mat bygger en sunn kropp og et godt lager av næringsstoffer som gjør hunden bedre rustet til tøffe perioder. Det er for seint å preppe hunden når jakta først er i gang, da skal trening og ernæring allerede ha lagt grunnlaget for en bra høst og vinter.

Fôring under jakta

Når man er på jakt, anbefaler vi å starte jaktdagen med et lett måltid kjøttvann. Enten frossen eller frysetørket VOM blandet ut med vann. Dette gir hunden en boost, og sørger for å opprettholde væskebalansen. Blir måltidet for stort må hunden bruke energi på å fordøye maten, dette gir mindre energi til resten av kroppen. Dersom man har hunden hos seg i løpet av jaktdagen er vanning en førsteprioritet, men man kan også gi et mindre måltid eller kjøttvann.
Når dagen er over, gir man det største måltidet. 
Dette gir næring for restitusjon gjennom natten, og fyller på energilagrene frem til neste dag.

Det er ikke bare jakthunder som i perioder arbeider hardt. Disse rådene vil fungere like godt til andre hardtarbeidende hunder.

Flere spørsmål?

Dersom du har noen spørsmål, eller ønsker tips og råd, ta kontakt med oss via produkt@vomoghundemat.no eller via våre facebooksider @VOMNorge.