Våre dyr har intervjuet Øystein Ahlstrøm, Professor i husdyrernæring ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige universitetskrevet, i en artikkel om kosthold og ernæring for husdyr.
Her får vi høre Ahlstrøms tanker rundt råfôring, og hvorfor det har fått større oppslutning.

«Både hund og ulv er tilpasningsdyktige arter som vil ha animalsk føde, men kan også ha nytte av små mengder vegetabilsk føde. Studier har vist at hunden selv foretrekker mye fett, nok protein og relativt lite karbohydrater. Så hvis dyrene selv fikk velge vil nok de fleste velge råfôr. «
– Øystein Ahlstrøm, Professor i husdyrernæring

Hele artikkelen kan du lese på Våre Dyr sin nettside her.

VOM og hundemats tilnærming til riktig hundemat

Hundens naturlige behov for næringsstoffer

Fra naturens side er hunden som sin fetter ulven ett rovdyr– en jeger og kjøtteter. Fysiologisk sett er den tilpasset et kosthold bestående av animalsk fett og protein. Karbohydrater inngår ikke, eller i svært liten grad, i dens kosthold.

Hundens fordøyelsessystem har i likhet med andre kjøttetere typiske trekk som er beregnet på dens naturlige diett. Det er tilpasset fordøyelse av energirik mat, og som for andre rovdyr har hunden også stor magesekk, fordi det kan gå lenge mellom hvert gang et bytte er felt.

Tannsettet til hunden har store hjørnetenner og spisse jeksler for å klare å kutte store kjøttbiter og knuse bein.

Hunden har ikke amylase i spyttet. Amylase bryter ned karbohydratene i maten til mindre molekyler. Dyr som er tilpasset vegetarisk kost har amylase i spyttet slik at nedbrytning av karbohydrater kan starte tidlig.

Absorbsjon av næringsstoffer gjennom tarmveggen skjer i tynntarmen. Tykktarmen er kort og har liten grad av fermenteringsaktivitet. Mikroflora i tykktarmen vil forsyne seg av næringsstoffer som er til overs, men nedbrytningsgraden av fiber er lav.

Hunden utnytter fett som energikilde svært godt og er også tilpasset en proteinrik diett.

Likevel er det meste av hundefôr på markedet i dag basert på korn, som er svært rikt på karbohydrater i form av stivelse og fiber. Tradisjonell hundemat inneholder ofte moderate mengder fett, og både vegetabilske og animalske proteinkilder benyttes. Hundemat er også ofte kraftig prosessert.

Vom og Hundemat er svært rik på protein og fett, og alt kommer fra animalske råvarer.

Du kan lese alt om riktig hundemat her.

Se våre produkter!

ACTIVE

VOM - Serien

Fullfôr til normale, friske og utvokste hunder med et moderat til høyt aktivitetsnivå

TASTE

VOM og hundemat Taste

TASTE er en serie med produkter enten fra en bestemt dyreart eller en type innmat.

DIGESTIVE

VOM - Serien Digestive

Kylling, storfevom, ris og betefiber*. Den eneste blandingen som inneholder karbohydrater.

PUPPY

VOM Puppy

PUPPY en naturlig start på et langt hundeliv, fra 3-4 uker til valpen er ferdig utvokst ca. 1 år.

ORGANIC

VOM Organic

NYHET! Organic serien består av 100% økologisk råvarer fra utvalgte norske produsenter.

KATTEMAT

KATTEMAT er en serie med produkter av animalske ingredienser tilpasset kattens naturlige behov.